Βαλβιδοπάθειες

Την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί δραματικές αλλαγές στην συχνότητα( επιπολασμό) των βαλβιδοπαθειών.Με την μείωση στο ελάχιστο του ρευματικού πυρετού έχουν μειωθεί αναλόγως και οι ρευματικής αιτιολογίας καρδιοπάθειες.Άπο την άλλη το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων σήμερα εχει παραταθεί συγκριτικά με 10-20 χρόνια πριν, πράγμα το οποίο εχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας των εκφυλιστικών βαλβιδοπαθειών .

Η καρδιά αποτελείται απο 4 κοιλότητες 2 κόλπους( αριστερός και δεξιός) και 2 κοιλίες( αριστερή και δεξιά).

Οι βαλβίδες της καρδιάς είναι επίσης 4:

  • Η μιτροειδής

  • Η τριγλώχινα

  • Η αορτική

  • Η πνευμονική

Ο ρόλος τους είναι να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή του αίματος διαμέσου των κοιλοτήτων της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων μόνο προς μία κατεύθυνση.

Με τον όρο βαλβιδοπάθεια

Εννοούμε τις παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς.Έτσι μια βαλβίδα μπορει να παρουσιάσει στένωση( όταν η βαλβίδα δεν ανοίγει επαρκώς με αποτέλεσμα την δυσχέρεια της ροής-εξώθησης του αίματος) , η ανεπάρκεια( όταν η βαλβίδα δεν κλείνει επαρκώς και το αίμα γυρνάει –παλινδρομεί προς τα πίσω).Το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση της λειτουργίας της καρδιάς και η εμφάνιση συμπτωμάτων άπο τον ασθενή που κυμαίνονται απο δύσπνοια μέχρι και πνευμονικό οίδημα .

Οι πιο συχνές βαλβιδοπάθειες

Είναι είναι η στένωση και ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας , η ανεπάρκεια και στένωση μιτροειδούς βαλβίδας και η ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας.

Τα αίτια

είναι πολλά με το συχνότερο την εκφύλιση λόγω γήρανσης, οι λοιμώξεις της καρδιάς( λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα), ο ρευματικός πυρετός, η στεφανιαία νόσος, η αρτηριακή υπέρταση και οι κατασκευαστικές ατέλειες εκ γενετής( συγγενείς).

Η διάγνωση γίνεται με την λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση όπου ο ιατρός σας εφόσον διαθέτει την κατάλληλη εμπείρια θα ακούσει κατά την ακρόαση της καρδιάς το καρδιακό φύσημα το οποίο προέρχεται απο την παθολογική ροή του αίματος μέσα απο την βαλβίδα που πάσχει.

Σήμερα ο ακρωγονιαίος λίθος της διάγνωσης της εκάστοτε βαλβιδοπάθειας είναι η ηχοκαρδιογραφία(triplex καρδιάς). Στους περισσότερους ασθενείς με βαλβιδικές καρδιοπάθειες η υπερηχοκαρδιογραφική εκτίμηση παρέχει πλήρη δομικά, λειτουργικά και αιμοδυναμικά δεδομένα με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι ασθενείς να υποβάλλονται σε επεμβατική αιμοδυναμική μελέτη.

Ειδικότερα στις βαλβιδοπάθειες

θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με διοισοφάγειο υπέρηχο καρδιάς , το οποίο επιτρέπει ευκρινέστερη εικόνα της μορφολογίας των βαλβίδων και σε 3 -D απεικόνιση. Με βάση τις πληροφορίες αυτές οι ιατροί και συνεργάτες του κέντρου μας έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν με τον καλύτερο τρόπο την βέλτιστη θεραπευτική στρατηγική και τον κατάλληλο χρόνο της χειρουργικής επέμβασης είτε με αντικατάσταση είτε με επιδιόρθωση( repair) της πάσχουσας βαλβιδας.

Το σύχγρονο Καρδιολογικό Κέντρο σε συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα στην κλινική Άγιος λουκάς παρέχει την δυνατότητα υπερσύγχρονων και εξειδικευμένων θεραπευτικών τεχνικών:

1.

Eλάχιστα επεμβατικές τεχνικές( διαδερμικές) χωρίς χειρουργείο.

  • Βαλβιδοπλαστική (με μπαλόνι) σε στένωση αορτικής και μιτροειδούς βαλβίδας

2.

Χειρουργικές τεχνικές

  • Αντικατάσταση αορτικής, μιτροειδούς λόγω στένωσης η ανεπάρκειας.

  • Βαλβιδοπλαστική( επιδιόρθωση και διατήρηση της βαλβίδας της καρδιάς έναντι της αντικατάστασης και ιδιαίτερα της μιτροειδούς βαλβίδας με ελάχιστη επεμβατική τεχνική) η οποία παρέχεται για πρώτη φορά στην βόρεια Ελλάδα απο το καρδιοχειρουργό-συνεργάτη του κέντρου μας και αποτελεί την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση της βαλβιδοπάθειας σήμερα σε καρδιοχειρουργικά κέντρα παγκοσμίως.
ΜΕΓΕΘΟΣ Α- Α+
Scroll to Top